tisdag 8 juni 2010

Ett telefonsamtal.....

i torsdags skulle Isac på utflykt med sin förskolegrupp.
Inför detta hade jag som förälder fått skriva på en lista, att han fick följa med på denna resa samt skrivit dit telefon nummer som jag kunde nås på vid det aktuella tillfälle.
Inget konstigt med detta. En ren säkerhets/rutin åtgärd.

Inte tänkte jag att jag skulle få ett telefonsamtal.....

Jag och Sara höll på att göra oss redo för att gå till förskolan och hämta Isac. Vi skulle ta vagnen, så Sara kunde somna och så tänkte jag att vi går till affären och köper oss en glass.... (Sara hade ju haft feber sen i måndags... alltså 4 dagar, med ett läkarbesök i onsdags. Skulle avvakta till fredagen och då kontakta läkaren igen...)
Nu blev det som bekant inte så..........

Sara låg i vagnen och jag skulle just lägga Isac:s vattenflaska under vagnen, så ringer min mobil.
Det var en av Isac:s fröknar......
Hon var väldigt lugn och förklarade hur läget var (det lustiga var att innan hon hade börjat berätta vad det gällde så tänkte jag att "jaha.. nu har Isac fått en av sina huvudvärksattacker" )
Nu var det ingen av Isac:s huvudvärksattacker, utan han hade ramlat och fröken rådde mig att inte gå och hämta Isac, för det skulle han nog inte orka.
(Isac hade gått i bussgången mot de bakersta sittplatserna och trampat fel vid bakdörren och ramlat med huvudet före ner i trappan..... *läskigt*)
Sagt o gjort, jag ändrade snabbt planen. Lilla Sara får bara snällt finna sig i att bli uppburen ur vagnen och placerad i bilstolen istället...

Vi kom till förskolan innan bussen var framme, så vi fick snällt vänta en stund jag och Sara.
Så äntligen kom bussen. Isac bars av av en av fröknarna och jag kände direkt att det här det är inte bara att åka hem med. Jag rådfrågade fröken och hon tyckte som mig att "någon" med kunskap borde titta på honom.
Så sagt och gjort. Jag placerade Isac i hans bilstol och ena fröken följde med oss till VC (vårdcentralen) *tusentack*
Väl på VC fick vi gå direkt ner till ett rum och vänta på en läkare. Jag ringde mormor, som kom på stört och ringde Pappa (som just åkt och gått på sitt EM-skift) som oxå kom på stört...
Isac kräktes i väntan på doktorn..... o ville gärna somna.

Läkaren tog beslut att Isac skulle in till akuten och troligen oxå observation under natten. Smällen verkade ha tagit ansiktet värst. En mycket svullen överläpp, svullen näsa samt ett blått ögonlock.
Vi valde att åka in t Karlstad i egna bilar. Pappa tog Isac i Skodan och mormor följde med där. Jag och Sara väntade på att läkaren på VC skulle skriva klart akutjournalen, som skulle med in till akuten, sen åkte vi efter i Golfen...
Stackars läkaren på VC blev nog lite stressad, för han skrev lite tokiga uppgifter i journalen + att han hade nog lite svårt med språket, men vad är väl det i sammanhanget...? Inget jag lägger energi på iaf.....

Väl inne på akuten, så kollades puls och syresättning och reflexer.. De trodde inte det var någon större hjärnskakning. Men eftersom Isac kräkts 2 gånger (en gång på VC och en gång på akuten) så besämdes att han skulle vara kvar på avd 12 under natten. På morgonen skulle sedan kirurg på "öron,näsa,hals-avd" kolla på honom.

Jag och Sara körde hem mormor, Pappa fick vara kvar med Isac och vänta på ett rum på avdelningen. Jag och Sara åkte hem och packade ihop lite kläder, tandborste och någon bok. Sedan åt vi mat och gick med Laban för att sedan åka in till sjukhuset igen. (Sara hade då 39.5 grad i feber och fick febernedsättande)

Isac låg och sov när vi kom till avdelningen. Sköterskorna kollade honom varje timme. Han fick dropp och fick inte äta eller dricka något förens dagen efter. Detta i förebyggande syfte. Ifall det skulle behöva göras någon operation (det var lite svårt att se pga svullnaden) då skulle operation kunna göras direkt utan att behöva vänta ett fastande dygn till.

Jag och Sara åkte hem vid 20.40, Sara somnade i bilen. (vi bestämde att pappa skulle vara kvar och jag åka hem med Sara mkt för att jag hade ju historiken över Saras vecka då jag troligtvis skulle behöva kontakta läkaren om henne igen...)

Sara vaknade då vi kom hem och var hyffsat pigg, tempen hade gått ner något. Min underbara vän Y kom och hjälpte mig med Laban *tusentack* så jag slapp gå ut och gå med Sara i vagnen.

Kan inte påstå att jag sov så mkt och bra under natten. Vid 03 så gnällde Sara hur mkt som helst och då jag kände på henne var hon "brännhet"... upp och tempa henne. Hela 40.1 visade tempen. Hon svepte en vällingflaska och fick febernedsättande och vid 04 sov hon igen...

Jag lyckades somna men hade ställt väckarklockan för att (om jag nu fortsatte sova) inte missa telefontiden till Saras doktor.
Jag vaknade av ett sms från pappa, just innan väckarklockan skulle ringa... Isac var uppe o lekte!!!! det var en lättnad...
Själv praktiskt taget kastade mig på telefonen och försökte komma fram till Saras doktor.
Det tog ca 10 minuter...
Hon hade ingen tid ledig för undersökning, men hon sa åt mig att komma upp med Sara så skulle hon "klämma" in henne mellan 2 patienter + att vi skulle ta prov på lab...

Jag väckte Sara strax efter 08 och fick i henne lite frukostvälling (hon brukar äta gröt, men har inte varit så förtjust i den de senaste dagarna, så jag tänkte absolut inte bråka med henne om det då)
Efter frukost och påklädning tog vi laban på en tur, sen bar det iväg till VC.
Där fick vi såklart vänta... men vad gjorde det?? Vi var där vid ca 9 och vid 11 åkte jag där ifrån...
Men jag åkte därifrån med ett recept på penicillin... Sara hade (visade provtagning) streptokocker i halsen. Så det blev penicillin i 10 dagar sedan avvakta i en vecka sen tebax på provtagning för att se att "rackarna" i halsen är borta.......

På sjukhuset hade Isac kollats och det såg bra ut. Han skulle få komma hem och sedan på måndag (som nu då jag skriver detta var i går *S*)
För att kolla näsan, som fortfarande var för svullen för att kunna se om den var bruten eller någon spricka...

Igår....... måndag..... var vi tebax på sjukhuset för koll av näsan på "öron,näsa,hals-avd" och de (läkaren + även överläkaren) tyckte det såg fint ut och att de inte kunde se/känna att näsan hade någon spricka eller var bruten.... SKÖNT!!!!!!!!!!

Och Sara verkar svara fint på penicillinen. Hon är mkt piggare och ingen feber!
Så det går åt rätt håll....

Tyvärr så sa Isac så här i morse kl 06.05.... " mamma, idag har jag lite ont i halsen"
Så det är väl bara o ringa VC då de öppnar telefontiden och fråga om vi kan/ska göra ett halsprov på Isac oxå. Jag vet inte hur snabbt det går att se om det är streptokocker... men med tanke på att Sara har, så är det ju inte konstigt om Isac oxå har det?????

Det var vårat veckoslut.... i något förenklad, inte så mkt detaljer/känslor, version...
Men jag tror Ni förstår att vi har varit rätt slitna...
Fast väldigt glada att det har gått så bra...

Ha en fin tisdag alla!!

*tjingtjing*

2 kommentarer:

  1. Usch vad ni är med om! men som du säger är det ju tur att inte Isac behövde opereras. Typiskt om han också fått streptokocker... Hoppas ni alla kryar på er iallafall...

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. ojoj! fy vad orolig du/ni måste ha varit. skönt att allt slutade väl med lille Isac. kram Maria

    SvaraRadera